• Mayıs 6, 2023

Gyoza tarifi: Nedir ve nasıl yapılır?

Gyoza tarifi: Nedir ve nasıl yapılır?

Sosyal medyada trend olduktan sonra Gyoza tarifi araştıranlardansanız, yalnız değilsiniz. İnternette yalnızca kişiler ve videolar viral olmuyor. Aynı zamanda ürünler ve yemek tarifleri de bu kervana eklenenlerden. Peki Türklerin damak zevkine hitap etmeyi başarabilen bu “Uzak Doğu” yemeğinin sırrı ne?

Gyoza, Japon mantısı ya da tavada kızartılmış köfte; siz nasıl hitap etmek isterseniz onu seçin ancak bu lezzet bir kez tadanları hayran bırakıyor. Özellikle Japonya’da her özel restoranda, ramen dükkanlarında, bakkallarda ve festivallerde sık sık servis edilen bu lezzet tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Japonlara özgü geleneksel Gyoza tarifini paylaşmadan önce, bu otantik lezzetin ne olduğuna bakalım.

Gyoza nedir?

Birçoğumuzun en sevdiği Japon yemeklerinden biri olduğunu düşündüğümüz Gyoza, temelde ince bir hamur parçasına sarılmış; kıyma ya da sebze dolgusundan oluşan bir mantı çeşididir. Gyoza; kaynatılabilir, buharda pişirilebilir ya da tavada kızartılabilir. Orijinal Japonya versiyonunda hem tavada kızartma hem de buharda pişirme yöntemi uygulanır. Bunu yapmak için hazırlanılan mantılar öncelikle bir tavada altları kahverengi oluncaya kadar kızartılır, ardından da az miktarda su eklenerek buharlaştırılır. Bu teknik Gyoza’nın püf noktalarından biridir. Bu nedenle çıtır ve aynı zamanda sulu bir dolgu elde etmek istiyorsanız bunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Gyoza’nın iç harcını oluştururken yaratıcı olabilir ve kendi istediğinize göre şekillendirebilirsiniz. Onu bu kadar meşhur ve lezzetli yapan pişme şekli ve özel sosudur. Öyleyse şimdi size nasıl yapılabileceğinden bahsedelim.

Gyoza tarifi nasıl uygulanır?

Kıyma: Kıyma, bizim mantıdan alışık olduğumuz bir iç harcı olduğu için en çok tercih edilen dolgulardan biridir. Ancak içine kuzu eti, tavuk, balık ve hatta deniz ürünleri de kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış.

Lahana: Orijinalinde lahana lapası kullanılır. Bunun sebebi ise lahana yapraklarının sert ve kalın olmasıdır. Sizler elinizdeki lahanaların kuru olmasına dikkat edin.

Yeşil soğan: Orijinalinde Frenk Soğanı yer alsa da Türklerin damak zevkine uymayacak keskin bir tada sahip olduğu için yeşil soğanı tercih etmenizi öneriyoruz.

Sarımsak: Özellikle sosunda olmazsa olmazlardan birisi sarımsaktır. Bunun yanında sizler rendelenmiş zencefil de kullanabilirsiniz.

Çeşniler: Baharatlar konusu tamamen sizin özgürlük alanınız ancak kullanabileceklerinizden birkaçı; soya sosu, susam yağı, tuz ve karabiber. Bu baharatlar lezzetin önüne geçmeyecek ve tazeliğine eşlik edecek çeşnilerdir.

Bunun dışında eğer seviyorsanız harcında mantar da kullanabilirsiniz. Ya da mevsim sebzelerinden esinlenerek bir harç oluşturabilirsiniz. Bunun için tek dikkat etmeniz gereken kullandığınız malzemelerin dokularını önemsemektir. Aksi takdirde Gyoza tarifi yeterince iyi olmayabilir.

gyoza tarifi

Püf noktalarını öğrendiğimize göre hemen başlayalım.

Malzemeler:

  • 3.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Dolgusu için:

  • Çeyrek lahana
  • 100 gram mantar
  • Yarım havuç
  • 1 yemek kaşığı yeşil soğan
  • 2 tatlı kaşığı taze zencefil
  • 2 çay kaşığı kuru pul biber
Hazırlanışı:

Öncelikle tuzu sıcak suya atıp bekleyin. Ardından karışımı derin bir kabın içine koyduğunuz una yavaş yavaş eklemeye başlayın. Başlarda yapışmayan bir spatula yardımı ile karıştırın ve hamurun yapış yapış hali geçene kadar karıştırın. Ardından ellerinizi unlayın ve yoğurmaya başlayın. İstenilen kıvama geldiği zaman (yaklaşık 10 dakika sonra) hamurunuzun üstünü hava almayacak şekilde örtün ve 20 dakika beklemeye bırakın.

Bu sırada yukarıda malzemelerini verdiğimiz iç harcı hazırlayın. Malzemeleri rendeden geçirebilir ya da oldukça minik ve küp küp olacak şekilde doğrayabilirsiniz. Bu harcı zeytinyağında biraz soteleyerek iç harcınızı hazır hale getirin. Suyunu salan iç harcınızı ocaktan alın ve suyunu süzün. Sebzeler zaten ufalmış olacakları için baharatlarını da ekleyerek bir kapta beklemeye bırakın.

Hamurunuzu hafif unlanmış tezgahta ayırın ve mantı hamuru gibi açın. Su bardağınızın yardımı ile yuvarlak parçalara ayırın. Parçaların orta kısmına harcınızdan ekleyin ve kenarlarını büzer şeklinde katlayın.

Tavanıza 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da susam yağı koyun. Gyozalarınızı birbirine değmeyecek şekilde yan yana dizin. Yaklaşık 5 dakika altları kızarıncaya kadar bekleyin ve yanmamasına dikkat edin. Hemen ardından yarım su bardağı kadar ılık su ekleyin ve bu şekilde 8-10 dakika pişirin. Suyunu çektiği zaman 1-2 dakika daha kızartın ve servis edin. Servis ederken soya sosu kullanabilirsiniz.

Sizlere kendi zevkinize ve damak tadınıza göre nasıl Gyoza tarifi uygulayabileceğinizden bahsettik. Şimdiden afiyet olsun!